ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler



İnmeli Hastalarda Alt İdrar Yolu Disfonksiyonunun Yaşam Kalitesi ve Bakım Yükü Üzerine Etkisi
The Effect of Lower Urinary Tract Dysfunction on Quality of Life and Caregiver Burden in Stroke Patients
Received Date : 24 Oct 2022
Accepted Date : 25 Jan 2023
Available Online : 08 Feb 2023
aDepartment of Physical Medicine and Rehabilitation, Şanlıurfa Training and Research Hospital, Şanlıurfa, Türkiye bDepartment of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara Yıldırım Beyazıt University Faculty of Medicine, Ankara, Türkiye cDepartment of Physical Medicine and Rehabilitation, Kırıkkale University Faculty of Medicine, Kırıkkale, Türkiye
Doi: 10.31609/jpmrs.2022-94001 - Makale Dili: EN
J PMR Sci. 2023;26(2):191-9
ÖZET
Amaç: Alt idrar yolu disfonksiyonu (AİYD), hastalar ve bakım verenleri için önemli bir yük faktörüdür. Bu çalışmada, inmeli hastalarda AİYD bakım veren yükü ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğinde takip edilen 75 inme hastası ve bakım verenleri dâhil edildi. Bakım veren yükünü değerlendirmek için Zarit Bakım Veren Yük Ölçeği (ZBVYÖ), üriner semptomların hastaların yaşam kalitesine etkisini değerlendirmek için İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (İ-YKÖ) kullanıldı. Hastaların üriner semptomları Danimarka Prostat Semptom Skoru (DAN-PSS-1) ile fonksiyonel durum ve günlük yaşam aktiviteleri Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçütü (FBÖ) ve Barthel İndeksi (Bİ) ile değerlendirildi. Hastanın duygudurumu Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) ile sorgulandı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 61,76±10,6 (37-80) yıl olan 38’i (%50,7) kadın, 37’si (%49,3) erkek olmak üzere toplam 75 inmeli hasta ve 75 bakım veren katıldı. Düşük/orta ve ağır/aşırı yük bakım verenler arasında FBÖ, Bİ, İ-YKÖ ve alt gruplar, DAN-PSS-1 puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p<0,001). HADS normalden yüksek olan hastaların bakım verenlerinin ZBVYÖ puanları anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p<0,01 ve p<0,001). Hastaların DAN-PSS-1 ve İ- YKÖ-toplam ve alt grupları, Bİ, FBÖ toplam ve alt puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlendi (p<0,01). Sonuç: İnmeli hastalarda AİYD hastanın yaşam kalitesini düşürdüğünü ve bakım veren yükünü artırdığını saptadık.
ABSTRACT
Objective: Lower urinary tract dysfunction (LUTD) is an important burden factor for patients and their caregivers. In this study, we aimed to investigate the impact of LUTD on caregiver burden and quality of life of stroke patients. Material and Methods: The study included 75 stroke patients and their caregivers followed in the physical medicine and rehabilitation clinic. Zarit Caregiver Burden Scale (ZCBS) was used to evaluate the caregiver burden, and the Incontinence Quality of Life (I-QOL) Scale was used to evaluate the effect of urinary symptoms on patients' quality of life. Urinary symptoms of the patients were evaluated with Danish Prostatic Symptom Score (DAN-PSS-1), functional status and activities of daily living were evaluated with Functional Independence Measure (FIM) and Barthel Index (BI). The patient's mood status was questioned with Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Results: A total of 75 stroke patients, 38 (50.7%) women, and 37 (49.3%) men, with a mean age of 61.76±10.6 (37-80) years, and 75 caregivers participated in the study. A statistically significant difference was observed regarding FIM, BI, I-QOL and subgroups, DAN-PSS-1 scores between low/moderate and severe/overburden caregivers (p<0.001). The ZCBS scores of the caregivers of the patients whose HADS were higher than normal were significantly higher (p<0.01 and p<0.001, respectively). A statistically significant correlation was observed between the patients' DAN-PSS-1 and I-QOL-total and subgroups, BI, FIM total, and sub-scores (p<0.01). Conclusion: We found that LUTD in stroke patients reduces the patient's quality of life and increases the caregiver burden.