ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler



Spinal Kord Yaralanmalı Bireylerde Spastisite ile Kemik Mineral Yoğunluğu ve Yağsız Vücut Kitlesi Arasındaki İlişki
The Relationship Between Spasticity and Bone Mineral Density and Lean Body Mass in İndividuals with Spinal Cord Injury
Received Date : 07 Jun 2022
Accepted Date : 29 Aug 2022
Available Online : 07 Sep 2022
aSağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon BD, Ankara, Türkiye bSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi, Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon BD, Ankara, Türkiye
Doi: 10.31609/jpmrs.2022-91778 - Makale Dili: TR
J PMR Sci. 2023;26(2):140-6
ÖZET
Amaç: Spinal kord yaralanması (SKY) olan bireylerde, spastisitesi olan üst motor nöron lezyonlu hastalar ile kauda ekuina sendromu olan alt motor nöron lezyonlu hastalar arasında kemik mineral yoğunluğu ve yağsız vücut kitlesini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2019-Ekim 2021 arasında, kemik mineral yoğunluğu ve yağsız vücut kitlesi ölçümü yapılmış olan 68 SKY’li hasta kaydedildi. Hastalar üst motor nöron lezyonu olan SKY’li hastalar (Grup 1, n=43) ve alt motor nöron lezyonu olan hastalar (Grup 2, kauda ekuina sendromlu, n=25) olarak 2 gruba ayrıldı. Dual enerji X-ray absorbsiyometri ile saptanan kemik mineral yoğunluğu ve yağsız vücut kitle ölçümleri 2 grup arasında karşılaştırıldı. Kemik mineral yoğunluğu total kalça, femur boyun, distal femur ve proksimal tibia bölgelerinden ve yağsız vücut kitle tayini tüm vücut, kollar ve bacaklardan yapıldı. Bulgular: Yaş, cinsiyet, Beden Kitle İndeksi, yaralanma süresi ve vitamin D düzeyi parametreleri açısından her iki grup benzerdi. Tüm kemik mineral yoğunluğu ölçümleri 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Bacak yağsız vücut kitlesi Grup 1’de 6902,23±1489,47 g ve Grup 2’de 5920,63±1989,69 g idi (p=0,029). Sonuç: Üst motor nöron lezyonu olan SKY’li bireyler ile kauda ekuina sendromu olan bireylerin kemik mineral yoğunluğu arasında farklılık saptanmadı. Ancak üst motor nöron lezyonlu bireyler kauda ekuina sendromlu bireylere göre daha büyük bacak yağsız vücut kitlesine sahipti. Bu sonuçlar spastisitenin alt ekstremitede yağsız vücut kitlesi için koruyucu rol oynadığını, ancak kemik mineral yoğunluğu için böyle bir etkisinin olmadığını düşündürmektedir.
ABSTRACT
Objective: To compare bone mineral density and lean body mass between patients with upper motor neuron lesions with spasticity and lower motor neuron lesions with cauda equina syndrome in individuals with spinal cord injury (SCI). Material and Methods: Sixty-eight patients with SCI, whose bone mineral density and lean body mass were measured between January 2019 and October 2021, were enrolled. The patients were divided into 2 groups as SCI with upper motor neuron lesion (Group 1, n=43) and lower motor neuron lesion (Group 2, cauda equina syndrome, n=25). Bone mineral density and lean body mass measured by dual energy X-ray absorbsiometry were compared between the 2 groups. Bone mineral density was determined from the total hip, femoral neck, distal femur and proximal tibia regions. Lean body mass was examined from the whole body, arms and legs. Results: Both groups were similar in terms of age, gender, body mass index, duration of injury, and vitamin D levels. All bone mineral density measurements did not differ statistically between the 2 groups. Leg lean body mass was 6902.23±1489.47 g in Group 1 and 5920.63±1989.69 g in Group 2 (p=0.029). Conclusion: No difference was found between the bone mineral density of individuals with SCI with upper motor neuron lesion and individuals with cauda equina syndrome. However, patients with upper motor neuron lesions had greater leg lean body mass than patients with cauda equina syndrome. These results suggested that spasticity played a protective role for lean body mass in the lower extremities, but not for bone mineral density.