ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler


DIĞER

POSTMENOPOZAL KADINLARDA OSTEOPOROZ İLE ÇOK YÖNLÜ RİSK FAKTÖRLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
THE ASSESMENT OF MULTIPLE RISK FACTORS AND OSTEOPOROSIS IN POSTMENOPAUSAL WOMEN
Makale Dili: TR - Medline No: 32712
ÖZET
Osteoporoz, milyonlarca kişiyi etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Bu hastalıkla başa çıkmada en ucuz ve etkili yol, korunma olup risk faktörlerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kadınlarda lomber ve femur kemik mineral yoğunluğu ( BMD) değerleri ile yaş, menopoz yaşı, günlük kalsiyum alımı, günlük çay-kahve tüketimi, vücut kütle indeksi (BMI), doğum sayısı ve egzersiz arasındaki korelasyonun araştırılması idi. Çalışmaya toplam 60 postmenopozal kadın dahil edildi. Belirtilen parametreler ile L2-4BMD ve femur boyun BMD T skorları arasındaki korelasyon araştırıldı. Nokta çift serili korelasyon tekniği ile yapılan değerlendirmede egzersiz ile L2-4 BMD T skorları arasında anlamlı korelasyon saptandı (p=0.047). Pearson korelasyon analizine göre, yaş ve menopoz yaşı ile femur boyun ve L2-4 BMD T skorları arasında (P<0.001) ve BMI ile femur boyun T skorları arasında anlamlı korelasyon bulundu (p<0.05). Lojistik regresyon analizine göre, yaş, günlük kalsiyum alımı, menopoz yaşı, çay-kahve tüketimi, BMI, doğum sayısı ve egzersiz değişkenleri birlikte, lomber 2-4 T skorları (R: 0.514, R2: 0.264, p< 0.05 ) ve femur boyun bölgesi T skorları ile karşılaştırıldığında önemli düzeyde istatistiksel ilişki bulundu (R: 0.709, R2: 0.502, p < 0.001 ).

Postmenopozal kadınlarda,yaş ve menopoz yaşı arttıkça BMD değerlerinin azaldığı, BMI'si yüksek olanlarda ve düzenli egzersiz yapanlarda BMD değerlerinin arttığı ve söz konusu risk faktörleri dikkate alınarak yapılan yaşam tarzı değişikliklerinin osteoporozdan korunmada önemli olacağı desteklendi.

ABSTRACT
Osteoporosis is a major health problem that affects many people. The cheapest and the most effective way for coping with this disease is preventation, that the risk factors are significant. The aim of this study was to compare in postmenopausal women lomber and femur bone mineral density (BMD) value with age, menopausal age, daily intake of calcium, consumption of tea and coffee , body mass index (BMI), count of birth and exercises. This study was performed with T scores of lomber 2-4 and femoral BMD was searched. Significant correlation between exercises and T score of BMD at L2-4 level was detected according to point double series correlation technique. According to Pearson's correlation technique, meaningful correlation was detected between the age and duration of menopause and T scores of femur neck and BMI (p<0.05). There was statistically significant correlation between age, menopausal age, daily intake of calcium, consumption of cofee and tea, body mass index (BMI), count of birth, exercises and lomber spine L2-4 (R:0.514, R2: 0.264, p< 0.05 ) and femoral neck BMD (R:0.709, R2: 0.502, p< 0.001 ) measured by DEXA with logistic regression analysis.

In postmenopausal women it was observed that; BMD was decreasing with the improvement of age and duration of menopause, while BMD scores were increasing with the high BMI and regular exersises.

We concluded that, the assesment of risk factors may be helpful for prevention of osteoporosis.