ISSN: 1309 - 3843 E-ISSN: 1307 - 7384
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
BİLİMLERİ DERGİSİ
www.jpmrs.com
Kayıtlı İndexler



İnmeli Hastaların COVID-19 Pandemi Dönemindeki Rehabilitasyon Süreçleri ve Sağlık Durumları
Rehabilitation Processes and Health Conditions of Patients with Stroke During COVID-19 Pandemic
Received Date : 05 Apr 2021
Accepted Date : 23 Aug 2021
Available Online : 01 Sep 2021
aDepartment of Physical Medicine and Rehabilitation, University of Health Science Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, İstanbul, TURKEY
Doi: 10.31609/jpmrs.2021-83644 - Makale Dili: EN
J PMR Sci. 2022;25(1):34-41
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, koronavirüs hastalığı-2019 [coronavirus disease-2019 (COVID-19)] pandemisi sırasında inme tanısı ile takip edilen hastaların rehabilitasyon ve tedavi süreçlerini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Hastanemiz inme polikliniğinde takip edilen, inme süresi 1 yıl ve üzeri olan ve afazisi olmayan hastalar çalışmaya dâhil edildi. Tüm hastalar telefonla aranarak pandemiden önce ve pandemi sırasındaki rehabilitasyon durumları, evde egzersizlerini düzenli olarak yapıp yapamadıkları, COVID-19 ile enfekte olma endişeleri ve pandemi sırasında yaşanan sağlık sorunları sorgulandı. Demografik verileri, komorbiditeleri, Brunnstrom evreleri, Fonksiyonel Ambulasyon Skalaları ve son 6 ay içindeki Barthel İndeksleri hasta dosyalarından kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 134 hastadan %72,7’si pandemiden önce bir rehabilitasyon programı alırken, yalnızca %3’ü pandemi sırasında rehabilitasyon programı alabilmişti. Hastaların %68,7’si düzenli olarak ev egzersizlerini yaptığını bildirdi. Hastalarımızın %41,8’i kasılmalarında artış olduğunu bildirdi. Bir hasta COVID-19 enfeksiyonu geçirmişti ve hastaneye yatmaya gerek kalmadan iyileşmişti. Bu dönemde 2 hasta yeni bir inme atağı geçirdi. Hastaların %18,7’si COVID-19 ile enfekte olma konusunda çok fazla endişeli olduğunu; %18,7’si fazla, %21,6’sı biraz, %11,9’u çok az endişeli olduğunu; %29,1’i ise hiç endişeli olmadığını bildirdi. Eğitim düzeyi ve Barthel İndeksi puanına göre sınıflandırdığımızda endişe açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: İnme hastalarında COVID-19 pandemisi sırasında rehabilitasyon süreçlerinin olumsuz etkilendiğini saptadık. Bu hastaların takiplerinin ve rehabilitasyon hizmetlerinin aksamasını önlemek için telerehabilitasyon gibi alternatif yöntemler geliştirilmelidir.
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to investigate rehabilitation and treatment processes of patients followed with diagnosis of stroke during coronavirus disease-2019 (COVID-19) pandemic. Material and Methods: Patients who were followed in our stroke outpatient clinic, whose stroke duration was 1 year or more and patients without aphasia were included in the study. Telephone interview was made with the patients. In all patients, we questioned rehabilitation status before and after pandemic, whether they regularly perform home exercises, concerns about getting infected by COVID-19 and health problems experienced during pandemic. Demographic data, comorbid conditions, and Brunnstrom stages, Functional Ambulation Categories and Barthel Index scores within prior 6 months were extracted from patient files. Results: Of 134 patients participated to the study, 72.7% were attending a rehabilitation program before pandemic while only 3% could attend a rehabilitation program during pandemic. Again, 68.7% reported that they performed home exercises regularly. Of our patients, 41.8% reported that there was an increase in their contractions. One patient had COVID-19 infection and recovered without need for hospitalization. Two patients experienced a new stroke attack. Of the patients, 18.7% reported very much anxiety about getting infected by COVID-19 while 18.7% reported much anxiety, 21.6% reported some anxiety, 11.9% reported little anxiety and 29.1% reported no anxiety. When stratified according to education levels and Barthel Index score, no significant difference was found in terms of anxiety (p>0.05). Conclusion: We found that rehabilitation processes were adversely affected in stroke patients during COVID-19 pandemic. Alternative methods such as tele-rehabilitation should be developed to prevent disruption of the follow-up and rehabilitation services of these patients.